Jämställt föräldraskap

Nyhetsmorgon var i mina ögon sjukt intressant idag. Det där är min kärringådra,-nyhetsmorgon och efter 10. Hur som så var det en jämställdshetsdisskusion och framförallt med betoning på föräldrafrågan. Ni som tycker man inte kan uttala och disskutera sig om saker man själv inte upplevt (?) kan ju sluta läsa redan nu, för nu ska jag ha åsikter. Det är ju trots allt min blogg.
Mjölkmannen, eller vad nu det är man kallar honom, pappan som ska se om det går att framkalla mjölk i brösten på män så att även de kan amma var bland annat där. De som direkt blir arga redan där, har missat poängen helt. Själva ammandet är ju en provocation, för att människor ska öppna ögonen. Orka engagera sig, bry sig. Det är ju nämligen en folksjukdom numer. Samhällsfrågor, politik, jämställdhetsfrågor. Vad har det för betydelse jämfört med senaste kändisskvallret, nagellacket, klädmärket?
Jag tror att den stora 'fienden' i jämställdhetsfrågan kring föräldraskap är kvinnor själva. Kontroversiellt som kvinna att tycka kanske, men jag tror att vi kvinnor är 'fiender' mot oss själva i många frågor, bland annat karriär, men det får jag väl ägna ett annat inlägg åt. De flesta kvinnor låter inte männen vara pappalediga halva tiden utan kanske ett par månader eller inget alls. De skyller på ekonomi, praktiska skäl som att pappan inte kan vara ledig från sitt då mycket viktigare jobb eller att barn behöver sin mamma mer än pappan. De första och det sista argumentet får mig att gå i taket direkt. För det första så ska man inte skaffa barn om man inte kan försörja dem. Vad försörja innebär så är det ju en smaksak. För mig är det inte en ursäkt att man inte låter pappa vara pappa på samma villkor som mamma bara för att man inte tycker det passar sig med en begagnad barnvagn. Är det sådana saker du ska förmedla till ditt barn? Det var viktigare att ha en ny, skitdyr barnvagn när du var liten än att du fick en bra relation till din pappa. Jag tror inte något barn skulle hålla med om det. Att dessutom kvinnor oftare har lågbetalda omsorgsjobb än män gör antagligen att de inte är så sugna på att gå dit heller och ser det där med mödraskapet som en ursäkt att inte behöva jobba på ett tag heller. Förutom mjölkmannen var det på nyhetsmorgon en jämställdshetsexpert också. Han tryckte på en viktig sak, att vår syn på hela föräldraskapet är stagnerad. Man måste bryta normer för att komma någonstans, någon måste börja. Hur ska kvinnor någonsin bli attraktiva på arbetsmarknaden när de "aldrig är där"? Det där kan jag prata om i evigheter, men ska hålla mig någorlunda kort. Det sista argumentet då, att mödrar är viktigare än papporna. Det är väl överbevisat vid det här laget att båda föräldrarna är lika viktiga? 2009, är det verkligen ett argument fortfarande? Kvinnor kan sparka fotboll med sina barn och pappor kan trösta när barnen är ledsna.


Nu finns det säkert de där ute som sitter och kokar i stolen/soffan där hemma och tänker; vad fan har hon att säga? Barnlös dessutom och åsikter om både ditt och datt. Samhällsfrågor och annat (i mina ögon) viktiga frågor. Javisst, jag är barnlös, det är jag påtagligt medveten om, men jag vet hur det är att vara barn vilket många verkar ha glömt. Det ger mig rätten att tycka en jäkla massa. För om man anser att man måste vara i samma situation som andra för att få uttala sig, kan man då någonsin göra det? Alla situationer är unika och vi är medmänniskor. För vissa finns empatin kvar helt enkelt samt viljan att sätta sig in i andras siutationer, lära mig av andra, utvecklas och bli starkare. Och ja, ni får gärna kommentera, säga emot, komma med andra infallsvinklar, argument med mera. Det är så det blir en disskusion.

Kommentarer
Postat av: fanny

gumman jag tycker inte att du ska behöva ursäkta dig för att du tycker en massa bra saker, som dessutom är helt rätt! som du säger, du vet ju hur det är att vara barn, och det kanske är viktigare i den här frågan än att vara förälder.



XXX

2009-10-04 @ 19:43:46
Postat av: sulan

WORD!! Mer av dina åsikter i bloggen, man har rätt att tycka vad man vill och jag tycker att du tycker BRA saker och har helt rätt!!

2009-10-05 @ 10:08:18
URL: http://aillinora.blogg.se/
Postat av: Thess

Självklart peppar vi varandra. Så vad är ditt mål? Själv har jag minst 15 kilo kvar... Funderar på att skaffa en stegräknare också. Har ju ingen koll på hur mycket jag går...

2009-10-05 @ 19:39:51
URL: http://myrstackarnas.blogg.se/
Postat av: annie

Det här var nog fan ett av det bästa jag läst på länge!!!

2009-10-05 @ 19:56:59
URL: http://annieboner.blogg.se/
Postat av: sulan

Haha, ja det blir ju tredje gången gillt vad det gäller matten å nu ska det väl för fan fungera =) Känns bra att ha en plan för livet igen även om inget någonsin blir som man planerar, man tar sig lite längre fram iaf !

2009-10-06 @ 07:40:03
URL: http://aillinora.blogg.se/
Postat av: halvsvensk

blev trött i huvudet och slutade läsa vid order jämställt...

2009-10-18 @ 14:20:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback